sushi Nigiri sushi    
rijstbal met beleg
  Traditionele manier van sushi eten
Het bestaat uit een stukje lauwe rijst bal en een stukje koude verse vis. Daarom bewaren we altijd de rijst in een bak en de vis apart in een gekoelde vitrine. De sushi-kok moet a la minute elke stuk nigiri sushi klaar maken voor elke bestelling.
 
sushirollen Maki sushi
sushi gerold in zeewiervel
 
Het bestaat uit een stuk knapperig zeewiervel, lauwe rijst en vulling (vis, groenten of combinatie van vis en groenten). De sushi-kok moet ook elke maki a la minute bereiden. Anders wordt de zeewiervel na een korte tijd niet meer knapperig maar taai.
 
 
 
Vaak wordt sushi met de vingers gegeten. En ook natuurlijk met stokjes maar zeker niet met bestek. Indien u met een vork in sushi steekt, wordt de vis kapot en de rijst valt uit elkaar. Draai de nigiri sushi 90° naar links om en doop alleen de vis in de soja-saus. Niet andersom, want als de rijst in de soja-saus komt, bestaat de kans dat de sushi uit elkaar valt. Eet tussen twee soorten sushi een kleine stukje gember voor een verfrissing.
Voor de beste smaak kunt u beginnen met tonijn (maguro) en sluiten met de tamelijk zoete omelet (tamago).
 
 
Welke dranken zijn lekker met sushi?
 
Japanse thee, bier of een goede witte wijn vormen prima begeleiders. Ook Sake (Japans rijst wijn) is favoriet. De sake kan zowel warm als koud gedronken worden.